"Falafler" af søde kartofler med avokado/persille-creme

Pil-selv-rejer med grillet grønt og to slags aïoli – Stop spild af mad

rejer nyDer stod hyggelig “nippemad” på fredagens menu – nemlig pil-selv-rejer og forskellig grillet grønt, sprøde radiser, to slags aïoli og lækkert brød fra bageren. Det lykkedes min datter og jeg er at gøre kål på hele det store fad, imens vi lige fik vendt verdenssituationen  – ikke en dårlig måde at begynde weekenden på.

Jeg udnyttede lejligheden til at få ryddet ud i grøntsagsskufferne og få brugt mine smårester. Du kan naturligvis bare vælge de grøntsager, du allerede har på lager eller har lyst til.

grillet grønt re

Opskrift:

  • 500 g skalrejer – jeg brugte optøet fra frost
  • 2 artiskokker
  • 2 citroner – delt i halve
  • ½ meget stor fennikel – skåret i tynde skiver
  • 6 forårsløg
  • 10-12 grønne asparges
  • 1 håndfuld meget modne cherrytomater
  • Ca 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber
  • 1 stort bundt radiser
  • ½ bundt dild
  • 1 portion “rød aïoli” – se opskrift længere nede på siden
  • 1 portion “dild aïoli” – se opskrift længere nede på siden
  • Groft hvedebrød skåret i skiver

 

Skær stilken af og fjern de groveste yderste blade på artiskokkerne. Skær dem i kvarte og forkog dem i letsalatet vand i ca 20 minutter. Lad dem dryppe lidt af, fjern de værste fimrehår med en lille skarp kniv og dryp dem så med saften fra den ene citron.

Pensl artiskokker, fennikel, skærefladen på den sidste citron, asparges, forårsløg og cherrytomater med lidt olie og krydr med salt og peber. Grill grøntsagerne ved middel varme på en grill eller grillpande, indtil de er møre og har fine grillmærker. Giv artiskokker og fennikel et forspring, da de skal have længst. Grill også brødet let på begge sider.

Arranger de optøede rejer, citroner,  grillede grøntager, sprøde radiser, dild og de to slags aïoli fint på et fad og giv brødet til.

rød aio

Rød aïoli:

  • 75 g god mayonnaise uden E-numre og andet hejs – gerne hjemmerørt
  • 1 god spsk cremefraiche
  • 1 stor spsk ajvar
  • ½ tsk sambal oelek
  • 2 fed hvidløg – presset
  • Salt og peber

 

Rør alle ingredienser sammen og lad det trække lidt på køl inden servering.

dild

Dild-aïoli:

  • 100 g rigtig mayonnaise – gerne hjemmerørt
  • 1 god spsk cremefraiche
  • ½ pænt bundt dild – finthakket – brug også de fineste stilke
  • Revet skal af ½ citron
  • 3-4 fed hvidløg – presset
  • Salt og peber

 

Rør alle ingredienser sammen og lad hvile lidt på køl inden servering

fad-rejer-28

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Falafler" af søde kartofler med avokado/persille-creme