Kylling i stegeso - lidt à la mormors

Krondyrgryde med rodfrugter, tørrede svampe og æbler, samt rødbedesalat med dadler

raadyrgryde-mvAftensmaden i går bød på hverdagsluksus i form af en lækker vildt-gryderet med krondyr. Dog var kødet købt på “datotilbud” og en god mængde rodfrugter og æbler fyldte også godt til i retten, så faktisk var prisen ikke så luksuriøs endda. Mange er bange for at give sig i kast med vildt, da det har ry for at blive tørt, men generelt kan man sige, at enten skal vildtkød nærmest bare “kysse” panden eller så skal det simre i flere timer. Gryderetten i går fik omkring 2,5 time og jeg kan love dig, at kødet ikke var det mindste tørt.

Jeg serverede kogte kartofler til, da vi ikke havde så meget smør, men planen var ellers kartoffelmos. Derudover fik vi den skønneste og supernemme rødbedesalat. Den ligner ikke alverden, men jeg er selv helt vild med den. Faktisk overvejer jeg at lave en portion af den juleaften, da jeg ikke er helt vild med rødkål, som mine børn elsker – og så er rødbedesalaten hurtig og nem at lave en portion af til mig, hvis jeg da ellers kan få den i fred.

krondyr-i-gryde-mmKrondyrgryde:

  • 500 g krondyr i tern
  • 10 g blandede tørrede svampe
  • Lidt kogende vand
  • 100 g bacon i tern
  • 1 løg – skåret i smalle både
  • 1 pastinak – skåret i tern
  • 1 persillerod – skåret i tern
  • 1 gulerod – skåret i tern
  • 2 fed hvidløg – finthakket
  • ½ tsk timian
  • 3 laurbærblad
  • 7 enebær – der har fået et dunk med f.eks bagsiden af en grydeske
  • Salt og peber
  • 1 stort æble – skåret i både
  • 5 dl fløde
  • Kulør

 

Kom de tørrede svampe i en skål, overhæld dem med kogende vand og stil dem til side. Kom baconen i en stegegryde eller dyb pande og steg dem, indtil de har afgivet en del af fedtet. Tilsæt så kødet og brun det på alle sider i det afsmeltede baconfedt. Tilsæt løg, pastinak, persillerod, gulerod, hvidløg, timian, laurbærblade, enebær, salt og peber og steg endnu et par minutter. Kom de udblødte svampe og udblødningsvandet i retten, men hold det sidste vand tilbage, hvis der ligger jord og urenheder i bunden af skålen.

Lad retten simre under låg i ca 2 timer – rør i den et par gange undervejs. Tilsæt æbler og fløde og lad retten simre uden låg, indtil æblerne er møre og sovsen har en passende konsistens. Farv med lidt kulør og smag til med salt og peber.

roedbedesalat-mmRødbedesalat:

  • 3 store rødbeder – revet
  • 3 stilke bladselleri – skåret i tynde skiver
  • 8 dadler – skåret mindre stykker
  • 2 spsk olie
  • 3 spsk æbleeddike
  • 1 spsk grov sennep
  • Salt og peber

 

Bland alle ingredienser i en skål og lad salaten trække lidt.

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kylling i stegeso - lidt à la mormors